Informatie over Praag (Concertreis mei 2006)
Als voorbereiding voor de concertreis naar Praag 3 t/m 7 mei 2006 heb ik informatie gezocht en me hierbij vooral gericht op de evt. excursieplaatsen De informatie heb ik gehaald uit het boekwerkje “100% Praag” dat pas in februari jl. is uitgekomen (schrijfster is “ Lieke Meertens” uit Hoensbroek (dochter van Marianne), zodoende kon ik daar nu al over beschikken).

In dit boekje staat nog veel meer informatie en handige tips en bij elke wijk staan zes wandelingen beschreven; overal staat prettig beschreven informatie over winkels, musea enz. en adviezen over waar je lekker eten of drinken kunt. Het geheel is versierd met mooie foto’s.

Het schilderachtige Praag, oftewel de Gouden Stad, staat op de Wereld Erfgoedlijst van de Unesco. En met goed recht!

ALTSTADT - De oude stad, Staré Mesto, is sinds de 10e eeuw het historische centrum van Praag en ligt ten oosten van de rivier de Vltava, bekend als de Moldau.

Het grote stadsplein is het centrum van de oude stad en was tot het begin van de 20e eeuw de belangrijkste marktplaats, rondom is het eigenlijk een doolhof van barokke, gotische en vooral pittoreske straatjes. Op dit plein is ook de astronomische klok te bezichtigen

De hele wijk Staré Mesto bevat schilderachtige winkeltjes waar je kristal, aardewerk en houten speelgoed kunt kopen. In de winkelstraat Na Přikopĕ vind je ook de grotere modewinkels. Daarnaast zijn er in de stad veel wijnbarretjes en bierlokalen te vinden. Als je genoeg tijd zou hebben, is het zeker de moeite waard op het einde van de dag naar binnen te gaan, want het zijn leuke plekjes om de dag goed af te sluiten met een lekkere borrel.  

De Smetana hall is Praags grootste concerthal en een uitstekende plaats om een klassiek concert bij te wonen en ligt in het culturele centrum Obecní dům’ ; dit werd gebouwd tussen 1905 en 1911 (gefinancierd door alle toonaangevende lokale kunstenaars) en is een zeer mooi voorbeeld van Jugendstilarchitectuur. Zowel het interieur als de buitengevel met het mozaïekwerk is prachtig om te zien; in de burgemeesterskamer zijn prachtige muurschilderingen van Mucha te bewonderen. In Obecní dům ligt ook het elegante café Kavárna Obecní dům. Vergaap je aan het Tsjechische Art Nouveau Decor, waaraan onder andere Alfons Mucha zijn bijdrage heeft geleverd en kies een lekker ontbijt uit of een kopje koffie.

Zeker ook de moeite waard is het om rond te struinen op de openluchtmarkt Havelská waar zeer goedkoop groente en fruit, maar ook souvenirs zijn te kopen.  

De Joodse Wijk in het noordelijke deel van de oude stad bevat de overblijfselen van de vroegere Joodse Getto. Honderden jaren hebben joden binnen deze getto gewoond, gewerkt en gestudeerd. De Joodse monumenten horen bij het Joodse museum Alle collecties van het Joodse museum geven bij elkaar een goed beeld van de geschiedenis van de Joden in deze regio. 

Maisel synagoge: eind 16e eeuw gebouwd, tijdens de gettobrand in 1689 verwoest door brand en daarna is de huidige synagoge neergezet, waarin een tentoonstelling is te zien van zilver, textiel, boeken ( waaronder thorarollen, thorawijzers) en lampen en kandelaars. Oud-Nieuwsynagoge: van 1270, is daarmee de oudste synagoge van Europa die nog in gebruik is. Het gebouw heeft sindsdien een hele serie branden en belegeringen doorstaan.

Klausen synagoge: de originele werd verwoest in 1689, samen met honderden huizen en tien andere synagogen. In 1694 werd de huidige synagoge voltooid; het ziet er uit als een Barokkerk. In de synagoge zijn Hebreeuwse manuscripten, artefacten en prenten uitgestald. De religieuze artefacten die je kunt bewonderen, zijn gebruikt bij veel ceremonies zoals geboortes, maar ook voor het klaarmaken van het lichaam voor de begrafenis. Ceremonial Hall.

Pinkassynagoge (1535) werd na WO.II een gedenkplaats voor Tsjechische joden die in Theresienstadt en andere concentratie-kampen om het leven zijn gekomen: de namen van de bijna 80.000 slachtoffers zijn op de muren getekend. Op de bovenverdieping is een permanente tentoonstelling met kindertekeningen van de kinderen van Theresienstadt te zien. Bijzonder schokkend en tragisch om te zien.

Spaanse synagoge (1868) in Moorse stijl. Het sierpleisterwerk doet denken aan het Alhambra in Spanje, vandaar de naam Spaanse synagoge.

De oude Joodse begraafplaats: (15e eeuw) hier zijn in de periode tot 1787 meer dan 100.000 mensen begraven. Door ruimtegebrek liggen de doden in lagen van wel 12 kisten begraven. De begraafplaats is een zeer imponerende plek om de joodse geschiedenis te proeven en zal zeker een onvergetelijke indruk achterlaten.

De Nazi’s hebben de Joodse overblijfselen gespaard met als doel om een museum op te richten ‘van een uitgestorven ras’.

In plaats daarvan is de Joodse Wijk nu een herdenkingsplaats geworden van zeven eeuwen onderdrukking.

In de Joodse wijk ligt ook het St. –Agnesklooster, in 1234 gesticht voor de Clarissen. Het kwam in 1782 leeg te staan, maar in de jaren zestig is geheel weer prachtig gerestaureerd. Nu is er een gedeelte van de Nationale Galerie gevestigd, waarin een permanente expositie te zien is van Middeleeuwse kunst uit de Bohemen en Centraal-Europa van 1200-1550. Vaak zijn er wisselende tentoonstellingen te zien, bv. een expositie Chileense kunst.

Eind 19e eeuw werd de hele wijk gerestaureerd, er ontstonden mooie art-nouveauhuizen en chique straten zoals Pařížská. Naast de geschiedenis die je hier op kunt snuiven, bevat de wijk ook heel trendy gedeeltes. Zo staat het gebied rondom de straat Dušni bekend als de omgeving waar de nieuwste Praagse designers zich vestigen.

Ook ’s avonds is de wijk erg levendig. Zakenlui eten dan in de hippe eettentjes of nippen aan een cocktail aan een van de bars die de straat Dlouhá rijk is.

Franz Kafka café: een rokerige bruine café, is vooral populair onder lokale Tsjechen, vernoemd naar een van de bekendste Tsjechische schrijvers.

Cremeria Milano: hier koop je overheerlijke ijs, je kunt heel decadent achter in de zaak gaan zitten en van de huisgemaakte tiramisu proeven, maar net zo lekker is het om een ijsje op de hand te nemen. Vooral het chocolade-ijs overtreft je stoutste verwachtingen! (Anneke Knol “het is echt waar, ik heb het geproefd”)  

U starého hřbitova- straat: hier liggen allerlei winkeltjes en kraampjes waar je souveniertjes kunt kopen variërend van kleine schilderijtjes, Mucha-magneetjes en doosjes, houten beeldjes, sneeuwbollen, en zelfs Joodse keppeltjes. Ook een wandeling langs de rivier de Moldau is zeker de moeite waard.

De beroemde Karelsbrug (1e vaste brug over de Moldau, 1357) verbindt de oude stad met de Kleine Zijde en is vandaag de dag een van de bekendste toeristenattracties van Praag.

De standbeelden op de brug werden pas vanaf 1683 toegevoegd, maar de meeste standbeelden die je nu nog ziet staan, zijn kopieën. Behalve de standbeelden, zijn er vooral zéér veel toeristen te zien op de brug, maar ook kraampjes met sieraden, foto’s en schilderijtjes, karikatuurtekenaars en als je geluk hebt een erg leuke marionettenspeler. Vergeet niet om even de gouden hond aan te raken bij de voeten van het standbeeld van sv. Jan Nepomucky. De legende gaat namelijk dat je dan ooit terug zal komen in Praag. En wie wil dat nou niet?

Praagse Burcht & Hradčany
Je bezoek aan Praag is pas compleet als je de Praagse Burcht hebt bezocht; deze is in de 9e eeuw gesticht en inmiddels is het complex uitgegroeid tot een van de grootste paleizencomplexen van de wereld, alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang! Geen enkele bouwstijl die níet vertegenwoordigd is, kunst en geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Er zijn vier slotpleinen (binnenplaatsen), daarnaast vind je binnen de muren van de burcht veel kerken en paleizen. Door de strategische ligging hebben veel staatshoofden in de burcht gewoond. Ook het kantoor van de tegenwoordige president van de Tsjechische republiek is hier gevestigd en komt de regering hier bijeen.

Het kasteel ligt op een heuvel en vanuit de hele stad kun je uitmuntende foto’s maken van het complex. Vooral de gotische torens van de St.Vituskathedraal zorgen voor een prachtig silhouet en zijn bijna vanuit heel de stad te bewonderen.

De bouw begon in 1344 en was pas in 1929 voltooid. Het hele complex van de burcht is door mooie tuinen omgeven en is ook zeer geliefde bij de jongelui om daar in zo’n romantische sfeer een wandeling te maken.

Verder is er het St. Jorisklooster: (10e eeuw), het eerste Tsjechische klooster. Hier zijn vele kunstwerken te bezichtigen (o.a. ‘portret van een pratende apostel’ van Petr Brandl uit 1725, dat wordt gezien als een van de beste Tsjechische kunstwerken). Rechts van het klooster staat in warme kleuren de St. -Jorisbasiliek die in 921 na Chr. is gebouwd en de mooiste nog bestaande Romaanse kerk in Praag is.

In het Sternbergpaleis bevindt zich de Nationale Galerie met kunstwerken van onder andere Goya, Rembrandt en Rubens

Belvedère, ook wel het Koninklijke Zomerpaleis genoemd, wordt gezien als het mooiste en zuiverste renaissancebouwwerk buiten Italië. Vooral populair is de zingende fontein die sinds 1568 in de kleine tuin staat. Het bijwonen van de wisseling van de wacht is natuurlijk ook aan te bevelen.

Als je omhoog kijkt in de Nerudovastraat zie je vele mooie huismerken aan de huizen en verder zijn er in het Gouden Straatje vele prachtige kleine huisjes en winkeltjes te bekijken.

De Nieuwe Stad is niet zo nieuw als de naam doet vermoeden (al in 1348 ontstaan), de meeste gebouwen die nu te zien zijn, stammen uit de 19e en begin 20e eeuw. De Nieuwe Stad is inmiddels volgebouwd met hotels, restaurants, theaters en winkels en daarmee is het een zeer levendig stadsdeel. De grote straat rondom Wenceslas Square is het centrum. Dit is een grote boulevard met laat 19e eeuwse gebouwen, die afloopt van het Nationale museum, naar de oude stad. Hier krioelt het altijd van de toeristen!

Info afkomstig van ‘Reisgids 100% Praag’
tekst Lieke Meertens.